Zaštiti ljubimca od toplinskog udara

Toplinski udar jedna je od prijetnji zdravlju tvog ljubimca koju donose ljetne vrućine. Saznaj kako zaštititi ljubimca.

Zaštiti ljubimca od toplinskog udara

Ljeto donosi sunčane dane, more i opuštanje, ali sa sobom nosi i jednu od najvećih opasnosti - visoke temperature. Svake godine svjedočimo sve toplijim ljetima, a ekstremne vrućine postaju sve učestalije. Kako za ljude, tako i za naše njuškice, vrućine su nepodnošljive, ali i po život opasne! Psi se ne mogu znojiti kao ljudi, već se uglavnom hlade dahtanjem, što ih čini osjetljivijima na visoke temperature. Toplinski udar jedna je od prijetnji zdravlju tvog ljubimca koju donose ljetne vrućine. Važno je prepoznati rizik koji nose ovakvi vremenski uvjeti te poduzeti mjere kako bismo zaštitili sebe i naše najdraže njuškice.

"Najbolji savjet kako izbjeći toplinski udar i druge negativne posljedice vrućina je svakako izbjegavati boravak vani u najtoplijem dijelu dana. Ako ste u mogućnosti, ostanite u zatvorenom prostoru između 10 i 16 h, a šetnje i aktivnosti planirajte u rano jutro ili predvečer kada se temperature spuste. Uzmi u obzir da se i navečer znaju zadržati dosta visoke temperature te da asfalt ostaje dugo vruć. Bijeg u šumu, na selo ili na Sljeme, gdje ima prirodnog hlada, uvijek je bolja opcija za vaše aktivnosti od užarenog gradskog asfalta i vreve. Buć u jezero, rijeku ili samo šprickanje šlaufom po dvorištu predstavljat će našim najboljim prijateljima rashlađenje, ali i igru i zabavu pa ih svakako uvrsti na popis ljetnih aktivnosti!"

Kada ste u zatvorenom, zatvori prozore i spusti rolete kako bi spriječio ulazak topline te ako si u mogućnosti, uvijek rashladi prostoriju koristeći klimu, ventilator ili neki drugi oblik hlađenja zraka. U zatvorenom prostoru, tvoj mezimac će vjerojatno izabrati hladne pločice kao najbolje mjesto za izležavanje, a postoje i prostirke za ležanje koje hlade

Uz izbjegavanje sunca i boravka vani, jednako važno je redovito pijenje vode i ostati hidriran. Da bi osigurao da tvoj ljubimac redovito pije vodu posluži se našim savjetima. Psi preferiraju svježu i hladnu vodu tako da redovito mijenjaj vodu u zdjelicama, čak i nekoliko puta dnevno te možeš dodati i par kockica leda kako bi pružila potrebno osvježenje. U ljetnim mjesecima koristi više zdjela za vodu i rasporedi ih po prostorijama/dvorištu kako bi pristup vodi bio lakši. U konzumaciji vode može pomoći i fontana za vodu zbog koje voda neprestano cirkulira i privlači pažnju tvom ljubimcu što najčešće rezultira i pijenjem vode. Još jedna opcija je davati više mokre hrane (konzerve) ljeti ili ponuditi ohlađeni temeljac od kosti (bez soli i začina) koji će im i fino mirišati. Ako voli, nije na odmet ponuditi i namirnice bogate vodom kao što su lubenica, jagode ili borovnice!

Izvor fotografije: Pexels

"Bitno za spomenuti je i da nikad ne ostavljaš ljubimca zatvorenog u automobilu, čak i ako izlaziš na 5 minuta u dućan. Možda ćeš se zadržati 10ak minuta duže, a za to kratko vrijeme atmosfera u autu može postati životno ugrožavajuća, čak i ako su prozori djelomično otvoreni! Vjerujemo da ćeš se uvijek truditi zaštititi svog mezimca i pružiti mu najbolje, no nekad ne možemo utjecati na sve uvjete. Pričali smo kako prevenirati toplinski udar, a sada ćemo ispričati kako prepoznati i kako pomoći njuškici ako do toplinskog udara ipak dođe."

Toplinski udar je stanje kada se pas pregrije. Do pregrijavanja najčešće dolazi, ranije spomenutim ostavljanjem u autu dok se obavlja npr. kupovina, pretjeranim fizičkim naporom u najtoplije doba dana (npr. igra s lopticom u podne na livadi bez hladovine) ili samo izloženošću ekstremnim vrućinama i visokoj vlazi u zraku koja onemogućava sposobnost regulacije tjelesne temperature. Može se vrlo brzo razviti i zahtijeva hitnu reakciju. Ljubimac će prekomjerno dahtati i ubrzano disati pokušavajući se na taj način ohladiti. Uz to najčešće slijedi i promjena raspoloženja, odnosno ljubimac postaje trom, nevoljko hoda, izležava se te izgleda iscrpljeno.

Često i ljubimac pojačano slini, a ta slina je gusta i ljepljiva što ukazuje na dehidraciju. Kada ga maziš osjećaš pod dlanom da je vruć, a rektalna temperatura je najčešće iznad 40°C. Ljubimac može i povraćati, imati proljev, a od slabosti i biti dezorijentiran te izgubiti svijest. Hitna reakcija podrazumijeva da ljubimca brzo preseliš u hladovinu i rashlađen prostor te ga hladiš dok istovremeno kontaktiraš veterinara i pripremate se na put do njega! Hlađenje se mora odraditi brzo, ali ne naglo. Idealno će biti korištenje hladnih mokrih ručnika kojima ćeš prekriti područje vrata i stražnjeg dijela glave, prsa i pazuhe te trbuh i prepone koji će postepeno snižavati temperaturu ljubimca. Za to vrijeme ponudi i par puta ljubimcu svježu vodu, no nikako ga ne siliti da guta. Ručnici ne smiju biti prehladni, a izbjegavaj i metode hlađenja uranjanja i polijevanja ledenom vodom jer to može izazvati šok organizma ili dovesti do suprotnog stanja gdje je životinja pothlađena. Nakon prve pomoći svakako se uputite veterinaru kojeg si prije nazvao, čak i ako ti se čini da je ljubimac živnuo i da je bolje.

Iako su svi psi podložni dobivanju toplinskog udara, postoje skupine i pasmine koje su posebno podložne! Povećan rizik imaju stariji psi, psi s prekomjernom težinom, psi s debljom i tamnijom dlakom, kronični bolesnici (npr. ljubimci sa srčanim ili respiratornim bolestima), štenci i mladi psi, brahiocefalične pasmine, npr. mops, buldog, bokser te vrlo aktivni psi (border collie, lovački psi). 

Kao dodatnu opciju opreza uvijek imaj kontakt veterinara kod sebe i istraži prije nego što odlaziš na ljetovanje koja će ti lokacija i ambulanta biti najbliža ako će biti potrebe za veterinarskom pomoći. Otoci su popularna destinacija za ljetovanje, no isto tako postoji rizik da nema veterinara pa se na vrijeme pripremi. U određenim situacijama puno znači i podrška veterinara preko telefona koji će ti moći dati savjete i upute prve pomoći dok ste na putu prema ambulanti.

Zapamti, najbolje je spriječiti, a ne liječiti. Toplinski udar je životno ugrožavajuće stanje koje se može vrlo brzo razviti i ostaviti trajne posljedice na tvog ljubimca, ali isto tako odgovorno ponašanje, edukacija i pojačan oprez pomaže da do njega niti ne dođe! Nadamo da će ti ovi savjeti pomoći da ljeto prođe bezbrižno i sigurno!

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.