Zamjensko mlijeko za štence

Kravlje mlijeko nije dobro za štence

Zamjensko mlijeko za štence

Uravnotežena i pravilna prehrana štenaca, od prvog dana života, važna je kako bi narasli i  razvili se u zdrave i zaigrane pse.

Štenci potpuno ovise o svojoj mami i hrane se majčinim mlijekom. Ona im je izvor hrane, pruža im toplinu i zaštitu. Na žalost, zna se dogoditi da štenci stari svega par dana ostanu bez mame, da mama iz nekog razloga ostane bez mlijeka ili da štenci uz mamu i njeno mlijeko ipak budu preslabi. U takvim slučajevima koristimo zamjensko mlijeko za štence.

Zamjensko mlijeko za štence dolazi u obliku praška koji se miješa s vodom. Mlijeko se zagrije na tjelesnu temperaturu i daje na dudu ili špricu svakih par sati.

Takvo mlijeko je bogato bjelančevinama i mastima, ima ograničen udio laktoze kako ne bi došlo do proljeva, dodane su probiotičke kulture za potporu probavnom sustavu i bogato je vitaminima, mineralima, esencijalnim aminokiselinama i ostalim potrebnim nutrijentima kako bi se štenci pravilno razvijali i rasli. Štencima daje potrebnu energiju i podržava zdravo funkcioniranje cijelog organizma. Naša preporuka mlijeka za štence je Happy Dog Baby Milk, koje sadrži sve potrebno za rast i razvoj štenaca.

Takvo mlijeko se daje do 3 tjedna starosti.

Nakon toga se štence postepeno prebacuje na suhu hranu jer im već izbijaju mliječni zubići i polako se uče samostalno jesti. Odličnom hranom za taj period se pokazao Baby Starter od Happy Dog-a. Starter se sastoji od sitnih granula koje se mogu davati suhe, a mogu se i pomiješati s vodom ili mlijekom za štence kako bi postale mekane, poput paštete. Sadrže sve potrebne nutrijente za nastavak pravilnog rasta i razvoja štenaca te omogućuju postepen prijelaz s tekuće na krutu hranu. S 5 do 6 tjedana starosti štenci mogu početi jesti klasičnu granuliranu hranu za štence, poput Orijen Puppy hrane.

Prehrana štenaca zamjenskim mlijekom za kuje izrazito je bitna zbog pravilnog rasta i razvoja. Mlijeko drugih vrsta životinja, poput kravljeg, je bogato laktozom i može izazvati probavne probleme koji za tako male štence mogu biti fatalni. Isto tako ne sadrži sve potrebne hranjive tvari za štene. Korištenjem zamjenskog mlijeka za štence sigurno nećeš pogriješiti i omogućit ćeš svojim štencima da izrastu u zdrave i sretne pse.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.