Upoznaj Emu Dujmović: čudo od djeteta iz Samobora

Kroz današnji intervju s Emom Dujmović, mladom autoricom romana "Život jednog psa", saznaj više o ovoj genijalnoj djevojčici koja ima kinesku dušu i brojne talente koje vrijedno i marljivo razvija.

Upoznaj Emu Dujmović: čudo od djeteta iz Samobora

Ema Dujmović je djevojčica iz Samobora koja je s 11 godina dovršila i napisala svoj prvi roman za djecu i mlade o svom najboljem prijatelju njemačkom ovčaru Zeusu. Ona je iznimno nadareno i inteligentno dijete koja se od treće godine bavi slikanjem, od pete uči kineski jezik, a zadnje četiri je i literarno jako aktivna. Također, Ema je predstavljala Hrvatsku na svjetskom natjecanju iz znanja u kineskom jeziku u Kini te se kući vratila s nagradom najkreativnijeg djeteta. 

Uz sve navedeno, Ema se bacila u spisateljske vode, a njezin roman za djecu i mlade pod nazivom „Život jednog psa“ na kojem je radila 3 godine izdan je sredinom svibnja 2024. godine, a možeš ga pronaći u svim ZOOCITY poslovnicama i na webu.
Kroz intervju s Emom i Zeusom upoznaj bolje mladu i talentiranu autoricu te glavnog junaka samog romana. 

Draga Ema, čestitamo na svim dosadašnjim uspjesima i velikim projektima koji su pred tobom! Možeš li nam se ukratko predstaviti? 

Dolazim iz prekrasnog grada Samobora. Slikati sam počela s tri godine, a sa četiri sam već molila mamu da mi kupi štafelaj kako bih mogla crtati uspravno. Istraživala sam razne tehnike, no nekako sam se najviše našla u akrilu na platnu, markerima, bojicama, ali od nedavno i suhim pastelama te ugljenom.

Kineski učim od svoje pete godine. Svidio mi se čim sam ga čula. Bilo mi je zanimljivo učiti jezik koji zahtijeva više rada i zalaganja te koji je jako zanimljiv, a i vezan je uz zemlju s velikom povijesnom baštinom, čarobnom kulturom, običajima…Prve četiri godine učila sam u Hrvatskoj s profesoricom Sahrom Puškaš, a sada sam već treću godinu u Kineskoj školi Unifons, s profesoricom koja me podučava online. Ona je u gradu Xi‘an-u, a ja u Samoboru.

Od jeseni ću pohađati 7.b razred OŠ Milana Langa u Bregani. Sve što radim na neki način su moji hobiji, no nekako najdraži i najslađi hobi je druženje s mojim najboljim prijateljem, njemačkim ovčarom Zeusom. Dosta vremena provodimo u šetnjama, treningu i igri.

Kako to da si počela učiti baš kineski jezik i od koje ga godine učiš? 

Kao što sam već ranije napisala, to je jako zahtjevan jezik, ali meni nije predstavljalo problem to što je težak i što mnogi odustanu pri samoj pomisli. Ja volim zahtjevnost, posebnost, ljepotu, a to taj jezik svakako i jest. Učim ga od svoje pete godine.

Kada si se počela baviti slikarstvom i jesi li ikada naslikala Zeusa?

Bavim se slikarstvom od svoje treće godine, a Zeus ima već nekoliko portreta koje sam posvetila njemu. Baš danas sam krenula slikati njegov najveći portret i jako se veselim svima ga pokazati kada bude završen.

„Glavni lik Emine knjige je njezin najbolji prijatelj Zeus koji u prvom licu opisuje sve zgode i nezgode kroz koje je prolazio tijekom svojih prvih 6 mjeseci, odnosno od trenutka kada je iz uzgoja došao u svoju novu obitelj.“

Sada kada si nam rekla malo više o sebi, možeš li nam ukratko predstaviti junaka svog prvog romana? 

Moj junak je moj najbolji prijatelj ovčar Zeus. Ima četiri godine i ne bih ga mijenjala ni za što na ovome svijetu.

Kako si došla na ideju pisanja romana i što te inspiriralo da se baciš i u spisateljske vode?

Pisanjem se bavim već nekoliko zadnjih godina. Moja učiteljica, koju sam imala u četvrtom osnovne, je malo po malo poticala pisanje ne samo kod mene, već i kod ostalih prijatelja u razredu. Tada smo osvijestile da mi to jako dobro ide pa sam se nekako usmjerila i u tom pravcu. Prvi korak je bio taj da je moju poeziju prijavila na natjecanje. Zatim sam sama počela pisati jednu priču kada sam doma ležala u nekoj virozi te sam tu priču, uz veliku potporu moje mame, i dovršila. Tu smo priču poslali na natječaj i osvojila je prvo mjesto.

Tada sam postala svjesna da su i slova moji jako dobri prijatelji, odnosno da se i na taj način veoma dobro izražavam. Sve ostalo je povijest. Kada je Zeus stigao u našu obitelj, inspiracija je došla nekako sama po sebi. Pisala sam već razne priče i bajke, posvetila ih ljudima koje poznajem, ali i nepoznatim ljudima koju su u mojoj mašti narasli do zanimljivih fiktivnih likova neke prekrasne priče.

Koliko si dugo pisala knjigu i kako si to sve uopće stizala uz školu, učenje kineskog jezika i razne druge aktivnosti?

Knjigu sam pisala tri godine s većim ili manjim pauzama jer sam u međuvremenu imala i druge aktivnosti te svjetsko natjecanje u Kini iz kineskog jezika. Ljeto 2023. bilo je presudno jer sam tada imala vremena na moru završiti knjigu i tako je i bilo. Moj moto je da se za sve uvijek nađe vremena ako to zaista želiš.

Je li knjiga napisana po istinitom događaju i koliko ti je Zeus pomagao oko pisanja? :)

Knjiga je više od 80% pisana po istinitim događajima, najviše je sami kraj knjige skrojen od moje mašte kako bi knjiga bila još napetija i zanimljivija. Zeus mi uvijek pomaže. Čak i kada odmaže to je super temelj za neku novu priču.

Možeš li nam reći kako se kaže, odnosno napisati „Život jednog psa“ na kineskom jeziku?

Planiraš li prevoditi svoju knjigu na neki strani jezik?

Naravno, trenutno smo u pregovorima da knjiga bude prevedena na kineski jezik, ali ju paralelno uskoro krećemo prevoditi i na engleski jezik.

Puno ti hvala na trudu, uloženom vremenu i svim odgovorima. Želiš li, za kraj, još nešto poručiti našim čitateljima?

Prije svega imala bih poruku za sve mlade ljude da ustraju u svojim aktivnostima, da ne odustaju olako, već baš kada je najteže treba izgurati naprijed. Nije lako uspjeti, ali kada se do toga dođe, osjećaj je fantastičan.

Učite, čitajte, maštajte, dozvolite si sanjati, ali znajte da se za svaki san treba itekako potruditi ako želite da on postane realnost. Koliko god volimo mobitele, moramo si dopustiti i malo mira te one sitne radosti uživanja u životu.

Volite i poštujte životinje, jer one su naši najbolji prijatelji.

Hvala svima koji su do sada već kupili moju knjigu i koji mi se svakodnevno javljaju s prekrasnim komentarima.

A oni koji je nemaju, trk u ZOOCITY! Moja knjiga nije samo za djecu i mlade, ona je i za odrasle ljude jer nas vraća na „tvorničke postavke“  te podsjeća kako su male stvari u životu ponekad velike kao kuća.

Vrijednoj i kreativnoj Emi čestitamo, a ovim putem vas sve želimo obavijestiti da je Emin roman za djecu i mlade „Život jednog psa“ dostupan u svim našim poslovnicama i online!