Tvoj pas voli plivati? Osiguraj mu bezbrižno kupanje

Tvoj ljubimac obožava plivanje? Naša veterinarka Marina ti donosi korisne savjete za sigurno i zabavno kupanje.

Tvoj pas voli plivati? Osiguraj mu bezbrižno kupanje

Ljeto i plivanje idu ruku po ruku, kako za ljude tako i za pse. Plivanje, ne samo da predstavlja savršeno osvježenje za vrijeme ljetnih vrućina, već je odlična aktivnost za održavanje kondicije i zdravlja tvog najboljeg prijatelja. S obzirom da smo u vodi zbog uzgona prividno 'lakši' nego na kopnu, plivanje je savršen trening za starije pse, pse s prekomjernom težinom ili za one koji se već kreću teže. Za one mlade i zdrave, to je savršena igra i trošenje kalorija uz istovremeno zbližavanje s tobom i gradnja povjerenja!

Igra u vodi i plivanje ima bezbroj pozitivnih učinaka na ljubimca, stoga je upoznavanje s vodom preporučljivo za sve pasmine i to u što ranijoj dobi. Isto tako, to ne znači da će svi psi uživati u vodi i plivanju te da svi psi znaju plivati! Upravo zato je važno postepeno privikavanje i učenje plivanja, idealno u nekoj mirnoj, plitkoj vodi ili doma u kadi/ bazenčiću gdje možeš pratiti ponašanje i signale koje ti najbolji prijatelj šalje. Neke pasmine, npr. mops, buldog, jazavčar i korgi, zbog svoje anatomske građe nisu dobri plivači i voda će im predstavljati više stresa, muke pa čak i opasnosti, nego zabave. Kad pokušavaš priviknuti najboljeg prijatelja na vodu, naoružaj se strpljenjem i poslasticama. Osim toga, savjetujemo ti nabaviti i sigurnosni prsluk te razne igračke. Igračke u početku mogu smanjiti strah od vode, a kasnije poslužiti i kao animacija za kretanje, plivanje i igru. Posebno su popularni frizbi, loptice te raznorazne plutajuće igračke koje garantiraju jurcanje i dobru zabavu!

Izvor fotografije: Unsplash

Za početak dopusti ljubimcu da istražuje plićak i da on diktira tempo privikavanja. Kad vidiš da se osjeća sigurnim u plićaku, baci mu igračku dublje u vodu i prati hoće li zaplivati ili ima želju ali oklijeva. Ako oklijeva možeš mu postaviti ruke za potporu ispod trbuha i pokušati ga potaknuti da zapliva zajedno s tobom. Potpora, pohvale i poslastice su bitne u ovom koraku kako bi se tvoj ljubimac osjećao sigurnim i zadržao povjerenje u tebe. Osim podrške rukama, tu ti pomaže i prsluk za vodu koji će ljubimcu omogućiti plutanje. Prema reakciji svog najboljeg prijatelja procijeni uživa li ili se ipak želi vratiti u plićak kako bi stekao samopouzdanje i vještinu plivanja. Važno je da ne forsiraš i siliš ljubimca jer će to razviti još veći strah i odbojnost.

"Ako biraš rijeku za kupanje, vodi brigu o dubini vode, struji i temperaturi. Smoči svoja stopala i ako je tebi voda prehladna znači da je prehladna i tvom ljubimcu. Kratko izlaganje hladnijoj vodi zdravom psu najčešće neće štetiti, pogotovo ako ga i odmah osušiš i utopliš. No, duže izlaganje hladnoj vodi može dovesti do prehlade, upale pluća i hipotermije pa to svakako izbjegavaj."

Ako vodiš ljubimca na more - izaberi prikladnu plažu gdje su ljubimci dobrodošli. Izbjegavaj najtopliji dio dana (10h-17h) jer i psima prijeti opasnost od toplotnog udara. Kao zaštitu za kožu možeš nanijeti kremu za sunčanje namijenjenu ljubimcima ili dječju kremu za sunčanje koja ne sadrži cinkov oksid (toksičan je za pse). Imaj na umu da su svjetlije pasmine i pasmine s kratkom dlakom puno osjetljivije na sunce. Iako nam logika nalaže da skratimo dlaku ljubimca pred ljeto, pametnije je preskočiti šišanje i ostaviti dlaku dužom jer ipak i ona štiti kožu od opeklina.

Izvor fotografije: Unsplash

S obzirom da naši ljubimci ne nose japanke i natikače, ne zaboravimo i mekuši koje su direktno izložene vrućini, bilo da pas hoda po vrućem asfaltu, pijesku ili drugim podlogama. Možeš napraviti kratki test od 5 sekundi, odnosno ako ti ne možeš bosom nogom izdržati 5 sekundi na podlozi – prevruće je za šapice tvog ljubimca! Također, temperatura poda najčešće je dvostruko veća nego temperatura zraka, pa iako je možda vani ugodnih 25 stupnjeva, asfalt može doseći temperaturu 50! Za prevenviju isušivanja i zaštitu mekuši koristi balzam za mekuši i dnevno ih premaži tankim slojem. Izbjegavaj nepristupačne plaže i oštre stijene jer i one mogu uzrokovati razderotine i ozljede mekuši. Nakon kupanja u moru isperi slanu vodu s krzna i osuši dlaku te uši ljubimca da spriječiš isušivanje kože i iritacije.

Prilikom boravka u vodi skini ljubimcu povodac i oprsnicu te pripremi sigurnosni prsluk za vodu. Prsluk nije nužna oprema, pogotovo ako je ljubimac spretan u vodi i ne postoji opasnost od utapanja, ali svakako ti preporučujemo prsluk za prvi susret s vodom, za neiskusne pse, starije pse i ako se planirate zadržati u vodi duže od 20-30min.

Kako bi plivanje bilo bez negativnih posljedica vodi brigu da je prošlo minimalno 2h od zadnjeg obroka. Važno je i da te ljubimac sluša i da odgovara na osnovne naredbe, odnosno da izađe van kad ga zoveš. Uzbuđenje zna biti jače od razuma pa psi znaju i predugo ostati u vodi i plivati, izmoriti se te zaraditi upalu mišića. Iako će uživati, osiguraj mu česte pauze te ga pozovi svakih 15-20min van da odmori jer ih voda i plivanje poprilično iscrpljuju. Smatra se da je 1 minuta plivanja jednaka 4 minute hodanja.

"U pauzama mu osiguraj hladovinu i pijuckanje svježe vode, manje količine u više navrata. Važno je da spriječiš ljubimca u pijenju morske vode jer im ona izaziva povraćanje, slabost i probavne smetnje. Zgodno je ponijeti sklopive putne zdjelice ili putne boce. Tako će ljubimcu uvijek biti dostupna svježa pitka voda i bit ćeš siguran da neće dehidrirati ili tražiti okrijepu u moru."

Ako tvoj čupavac pokazuje znakove straha i nezadovoljstva (grčevito se drži za tebe, cvili, uplašeno laje, ne prilazi vodi i odbija prići kad ga zoveš) - nemoj ga prisiljavati! Prisila će strah od vode samo povećati i pokvariti vaš odnos. Probajte izlaganje vodi još koji put, ali ljubimac će ti jasno dati do znanja ako mu se to ne sviđa i trebaš to poštivati. Ljetnih aktivnosti ima pregršt i ako voda nije opcija, uvijek su tu druge aktivnosti koje možete isprobati na kopnu. I dalje možete zajedno na ljetovanje - dok se ti brčkaš, ljubimac odmara u hladovini!

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.