Otkrivamo ti zanimljivosti o mačkama

Mačke su kroz povijest bile prisutne u gotovo svim kulturama, a njihova jedinstvena priroda oduvijek je intrigirala ljude. 

Otkrivamo ti zanimljivosti o mačkama

Mačke su fascinantna bića s bogatom poviješću koja se proteže tisućama godina unazad. Jesi li znao da je pripitomljavanje ovih ljepotica započelo već oko 7500 godina prije Krista na Bliskom Istoku? Prve pripitomljene mačke pripadale su vrsti Felis silvestris, odnosno divljim mačkama - počele su se približavati ljudima zbog obilja hrane, odnosno glodavaca u naseljima. 

Izvor fotografije: Unsplash

Mačke su kroz povijest bile prisutne u gotovo svim kulturama, a njihova jedinstvena priroda i ponašanje uvijek su intrigirali ljude. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o mačkama koje možda još nisi čuo:

MAČKA U EGIPTU: Poznato je kako su Egipćani posebno poštovali mačke, čak su ih smatrali svetim životinjama, štiteći ih i prikazujući ih u umjetnosti i religiji. Određeni izvori navode da su, kada bi mačka uginula, svi članovi obitelji kojoj je pripadala u znak žalovanja obrijali obrve. Mačke su se nerijetko mumificirale te im se za zagrobni život ostavljala posuda s vodom, a u nekim slučajevima čak i mumificirani miševi. 

MAČKA U POLITICI: Talkeetna je mali grad na Aljasci čiji je gradonačelnik niz godina bio žuti mačak Stubbs. Stubbs je za ovu ulogu bio odabran još 1998., a na vlasti je bio do svoje smrti 21. srpnja, 2017. - gotovo 20 godina. 

PREDENJE: Osim kako bi pokazale zadovoljstvo, mačke predu iz puno drugih razloga. Mame mačke predu kako bi umirile mačiće i dale im do znanja da su u blizini, a mačići predu za vrijeme sisanja. Također mogu presti kada su u bolovima ili pod stresom, a neka istraživanja su pokazala kako frekvencija na kojoj predu može poticati zacjeljivanje kostiju i tkiva te smanjenje bolova i upala, kao i općenito poboljšanje zdravlja mačke. 

BRKOVI: Osim šarmantnog izgleda, brkovi mačkama osiguravaju i lakše snalaženje u prostoru. Služe kao detektori strujanja zraka pa pomoću njih i u mraku mogu osjetiti kretanje lovine ili smještaj objekata u okolini. 

NE OSJETE SLATKO: Mačke osjete kiselo, slano i gorko, ali ne i slatko pa sljedeći put kad pokuša ukrasti malo sladoleda ili neki drugi slatkiš, ne zaboravi da osim što je za mačke štetan, u njemu ne mogu ni uživati. Umjesto toga ponudi joj mesnu poslasticu koja će joj stvoriti pravi užitak okusa. 

NAJSTARIJA MAČKA NA SVIJETU: Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najstarija mačka na svijetu bila je Creme Puff: okoćena 3. kolovoza 1976. godine živjela je do 3. kolovoza 2004. - čak punih 38 godina! 

"Nabrojali smo samo nekoliko od pregršt zanimljivosti o ovim divnim bićima pa nije ni čudo da su toliko popularni i na malim ekranima. Svi volimo Toma i Jerrya, a jesi li znao da su baš oni inspiracija za The Itchy & Scratchy Show s mačkom i mišem koji se javlja u Simpsonima? Ne zaboravimo Sylvestera koji neumorno vreba Tweetya-a, ali i najvećeg obožavatelja lasagna – Garfielda, Oggya koji stalno ima probleme sa svojim žoharima, mačka u čizmama, Cerigradsku mačku iz Alise u zemlji čudesa i mnoge druge likove koji dugi niz godina žive u našoj mašti."

Izvor fotografije: Pexels

Domaće mačke dijele mnoge osobine s velikim divljim mačkama poput lavova, tigrova i leoparda. Iako su naše ljubimice nešto sitnije pa tako i manje opasne, sigurno si već primijetio kako lovačke instinkte i ponašanje dijele s ovim velikim rođacima.  Osim karakterom, neke pasmine jako nalikuju na svoje pretke i fizičkim izgledom pa tako imamo bengalsku mačku koja podsjeća na leoparda, toygera koji, kao što ime daje naslutiti, izgleda poput malog tigra ili jednu od najstarijih pasmina – egipatski mau koji je sličan afričkoj divljoj mački

S obzirom na ovakvu povijest i važnost njihove uloge u raznim aspektima naših života, vjerujemo da ćeš se složiti kako su mačke definitivno zaslužile da ih se slavi. Od 2002. godine se, svakog 8. kolovoza, diljem planeta obilježava Svjetski dan mačaka, čija svrha je podizanje svijesti o njihovoj dobrobiti, pravilnoj njezi i brizi te važnosti kastracije, pomoć udrugama i organizacijama koje svakodnevno brinu o napuštenim mačkama te, najvažnije, potaknuti ljubitelje ljubimaca na udomljavanje ovih ljepotica iz skloništa. 

Ljudi su još davno prepoznali korist mačje prisutnosti u svojoj blizini, kako zbog društva i vjernog prijateljstva, tako i iz koristi – u većini slučajeva dobrodošle su u kućama, love štetnike koji bi se rado poslužili zalihama hrane kućanstva, a smanjivanjem broja glodavaca u prošlosti pomogle su i u kontroli bolesti koje su isti prenosili. U današnje vrijeme, ove mezimice u kućama žive prilično bezbrižno – love plišane miševe ili članove obitelji u igri, ne moraju brinuti o tome hoće li uloviti nešto za pojesti i spavaju na toplom i mekom krevetu, a ovisno o uvjetima prošeću dvorištem ili se sunčaju na terasi. Možemo reći da im je glavna uloga fino jesti i uveseljavati nas svojim postojanjem dugi niz godina.

Dok neke imaju priliku živjeti ugodan, bezbrižan i dug život, druge mačke ipak nisu takve sreće. U svijetu i kod nas nažalost postoji još jako velik broj mačaka koje žive na ulici i preživljavaju uz pomoć ostataka naše hrane koje pronađu ili donacija dobrih građana, a najviše zahvaljujući udrugama koje ih pokušavaju održavati zdravima i kontrolirati njihovo razmnožavanje. Iako im naša pomoć znači puno, svijet kakav imamo danas nije pogodan za ove male lovce pa tako često stradaju u prometu, nestanu ili se s vremenom razbole. Razlika u životnom vijeku vanjskih i kućnih mačaka je velika – mačke koje žive na otvorenom u prosjeku imaju životni vijek 3-5 godina, dok one u kućama žive u prosjeku 15, a nerijetko čak 20 i više godina! 

Nadamo se da si naučio nešto novo, zanimljivo i korisno te da ćeš se, ako već nisi, i ti pridružiti klubu ljubitelja mačaka te na svoj način pomoći onima koje nisu rođene pod sretnom zvijezdom! 

 

Autor: Paula Harapin