Kako rashladiti ljubimca tijekom ljeta?

Visoke temperature povećavaju rizik od toplinskog udara i dehidracije, stoga je bitno osigurati da je tvoj vjerni prijatelj uvijek rashlađen.

Kako rashladiti ljubimca tijekom ljeta?

Iako uglavnom svi uživamo u suncu i drugim čarima koje nam ljeto donosi, nepodnošljive „pasje“ vrućine mogu biti izazovne kako za nas, tako i za naše kućne ljubimce. Visoke temperature povećavaju rizik od toplinskog udara i dehidracije, stoga je od velike važnosti osigurati da je tvoj vjerni prijatelj uvijek rashlađen. Ovisno o vrsti, kućni ljubimci različito podnose vrućine, no većini će biti potrebna pomoć oko rashlađivanja, posebno za vrijeme jakih toplinskih valova kojima sve češće svjedočimo. 

"Ako je tvoj ljubimac pas ili mačka, važno je uzeti u obzir kako se oni znoje uglavnom kroz šapice i rashlađuju se disanjem, zbog čega su vrlo osjetljivi na visoke temperature. Mačke će pojačanim lizanjem vlastitog krzna malo navlažiti dlaku iz koje će isparavati vlaga i tako je dodatno rashladiti, no za vrijeme najvećih vrućina ni to im neće biti dovoljno. Prvo i osnovno na što treba obraćati pozornost je to da tvoj ljubimac u svakom trenutku ima pristup čistoj, svježoj vodi. Ako se nalazite u kući na više katova ili imate dvorište u kojem također boravi, svom prijatelju postavi posude s vodom na više različitih mjesta kako bi se u svakom trenutku mogao osvježiti."

Izvor fotografije: Unsplash

U doba kada je sunce najjače, osiguraj mu sjenovito mjesto za odmor te mu ondje postavi i rashladnu podlogu koja će ga dodatno zaštititi od vrućine. Idealno bi bilo u zatvorenom pod klimom/ventilatorom, a idete li u dvorište, neka to bude na povjetarcu u debelom hladu. Prave, duge šetnje, treninge i ostale fizičke aktivnosti provodite rano ujutro i navečer. Kako bi dodatno rashladio svog četveronošca, možeš mu ponuditi ljetne igračke koje prethodno idu u zamrzivač. Neke od njih se čak mogu napuniti konzervom, poslasticama ili voćem te će tvom mezimcu osigurati još više zabave.

Imaš li psa, vjerojatno ćeš se složiti da je ono što će ga posebno razveseliti (i rashladiti) definitivno bazen. U ZOOCITY poslovnicama možeš pronaći idealnu veličinu bazena za svog psa te ga postaviti na terasu ili u dvorište – budi siguran da će ti biti zahvalan. Planirate li plivati i u jezeru, moru ili rijeci, razmisli o sigurnosnim prslucima. Suprotno vjerovanju, nisu svi psi odlični plivači pa će neke pasmine i pojedinci trebati više pomoći od drugih. 

Izvor fotografije: Pexels

Ako si za ljubimca pak odabrao kunića, zamorca, činčilu ili hrčka, znaj da su i oni iznimno osjetljivi na nagle promjene temperature te neki mogu razviti simptome toplotnog udara i na temperaturama ispod 30°C. Kako bi to spriječio, kunića, zamorca ili činčilu redovito četkaj da odstraniš mrtvu dlaku koja ga zagrijava i osiguraj ugodnu temperaturu te protok zraka u prostoru. Pripazi da ventilator ili klima ne pušu izravno u tvog krznenog prijatelja kako se ne bi prehladio. Kunići reguliraju tjelesnu temperaturu preko ušiju pa ih možeš periodično navlažiti, no nemoj ga cijelog kupati i prskati vodom.

Svom dvojezupcu ili glodavcu postavi rashladnu podlogu namijenjenu baš ovim skupinama kako bi ga lagano hladila kada odluči na njoj odmarati. U nedostatku rashladne podloge, možeš zalediti plastičnu bocu vode te je omotati tkaninom ili obući u nekoliko debljih čarapa kako bi se tvoj mezimac mogao rashladiti bez straha od prehlade. Ponudi mu svježu vodu za piće nekoliko puta dnevno, a ovisno o vrsti i dobi, možeš mu ponuditi i nešto više svježe hrane nego inače. 

Iako papige nešto lakše podnose vrućine, imaš li jednu kod kuće znaj da je i njih bitno zaštititi od naglih promjena temperature, propuha od klime i ventilatora te izravnog sunca. Osim svježe vode za piće, svojoj pernatoj ljepotici možeš ponuditi fino voće i povrće kako bi unijela više tekućine, a ne zaboravi ni kadicu ili tanjur s čistom vodom za kupanje na kojoj će ti sigurno biti zahvalna.

"Primijetiš li kod svog psa, mačke ili kunića pretjerano dahtanje, slinjenje, nemir, ubrzane otkucaje srca ili neobično kretanje kod svog ljubimca, moguće je da dolazi do toplinskog udara te je u tom slučaju iznimno bitno odmah kontaktirati veterinara i početi hladiti ljubimca sve do dolaska u bolnicu – ovdje nema mjesta čekanju. Mačku ili psa možeš smočiti vodom sobne temperature ili pokriti mokrom krpom – u  ovoj situaciji izbjegavaj led i ledenu vodu kako ne bi došlo do šoka, a kunića treba lagano vlažiti po ušima i tijelu."

Suprotno spomenutim vrstama, gušteri i druge hladnokrvne životinje znatno više uživaju u ljetu i visokim temperaturama koje im pomažu u regulaciji metabolizma, no imaj na umu kako su i njima potrebne sjena i voda kako bi izbjegli ekstremno zagrijavanje. 
Ljetne vrućine zahtijevaju dodatnu pažnju i prilagodbu kako bi se tvoj ljubimac osjećao sigurno i ugodno koje god vrste bio. Budeš li se pridržavao ovih savjeta, uvelike ćeš mu pomoći da se osjeća zdravo i nastavi te uveseljavati bez obzira na visoke temperature. 

 

Autor: Paula Harapin