Kako držati linjanje psa pod kontrolom?

Redovnim četkanjem uklonit ćeš mrtvu dlaku i spriječiti da te iste dlake ne ispadnu i završe na jastuku, kauču, tvojoj trenirci ili iza vrata u kuglici prašine.

Kako držati linjanje psa pod kontrolom?

Linjanje je proces redovnog gubitka i obnavljanja dlake kod pasa koji omogućava zamjenu starog, oštećenog i istrošenog krzna novim, zdravim koje je prilagođeno za sezonu koja slijedi. Tako bismo to službeno nazvali, no među nama – linjanje je noćna mora svakog ljubitelja ljubimca jer to znači da dlake ima posvuda!

Proces linjanja događa se fiziološki u prijelaznim razdobljima, ne samo kod pasa već kod svih sisavaca. Jesi li znao da osim sisavaca, i ptice prolaze proces 'linjanja' odnosno izmjene perja (mitarenje), a gmazovi također, oni odbace površinski sloj kože (presvlačenje)? Ispadanje dlake nije uvijek fiziološki, već kod pasa ponekad može biti uzrokovano i drugim razlozima, npr. radi izloženosti stresu ili kao simptom neke bolesti pa bi svaki povećan i sumnjiv gubitak dlake trebalo provjeriti kod veterinara!

"Pitaš se što ti možeš napraviti da zdravu izmjenu dlake svog čupavca ubrzaš i svedeš na minimum ispadanje po kući? Puno!"

Zdrava koža i zdravo krzno kreću iznutra. Pod tim mislimo da je kvalitetna prehrana preduvjet za zdravu kožu i sjajno krzno. Kvalitetna suha hrana bogata bjelančevinama životinjskog porijekla opskrbit će tvog ljubimca nutrijentima koji su važni za rast i obnavljanje dlake. Osim bjelančevina, ključne su i masnoće, točnije omega-3 i omega-6 masne kiseline. Esencijalne su, što znači da ih tijelo ne može samo proizvesti već se moraju svakodnevno unositi hranom. Bogati izvori ovih masnih kiselina su riba, pogotovo losos, skuša i tuna te sjemenke lana, chia i repičino ulje. U kvalitetnim hranama ovi nutrijenti zastupljeni su u dovoljnim količinama i potječu iz izvornih namirnica. No, može se i koristiti dodatna hrana i dodaci prehrani kako bi se stanje kože i dlake popravilo ili održavalo zdravim, npr. lososovo ulje, dodaci vitamina B kompleksa (pogotovo biotin, B7), vitamina A i E te cinka koji doprinose zdravlju kože. 

Izvor fotografije: Pexels

Osim prehrane, redovno četkanje i održavanje dlake je drugi as u rukavu za borbu protiv linjanja. Redovnim četkanjem uklonit ćeš mrtvu dlaku i spriječiti da te iste dlake ne ispadnu i završe na jastuku, kauču, tvojoj trenirci ili iza vrata u kuglici prašine. Izaberi prikladnu četku za dlaku svog ljubimca i minimalno 2-3x tjedno očetkaj ljubimca, a dugodlake pasmine i one s gustim krznom i češće. Postoje i nježne četke koje su namijenjene svakodnevnom četkanju što je zapravo najbolja opcija i za tebe i za ljubimca – manje dlake koja ispada i veseo ljubimac koji svaki dan dobije kratku, ali slatku masažu! Za svakodnevnu upotrebu možeš izabrati gumene četke ako tvoj ljubimac ima kratku dlaku te četke s metalnim zakrivljenim zubcima za ljubimce sa srednje dugom i dugom dlakom.

U tom slučaju važno je samo prilagoditi dužinu tih zubaca prema dužini dlake. Kod srednje i duge dlake puno pomaže i češalj s rotirajućim zubcima, a po potrebi i četke za raspetljavanje ako je ljubimac sklon čvorićima ili zapetljanju dlake. Ono što tebi olakšava proces su i četke koje se navuku kao rukavica pa u nekoliko poteza počešljaš, pomaziš najboljeg prijatelja i skineš prašinu i nečistoće!

"Uz redovno četkanje, korištenje FURminatora 1-2x tjedno po 10-15 minuta usavršiti će vašu rutinu njege dlake. FURminator je posebno dizajnirana četka koja učinkovito uklanja mrtvu poddlaku koja je spremna ili će uskoro biti spremna za otpadanje. Koristi se kod pasa i mačaka s kratkom, srednje dugom i dugom dlakom, ali ne i kod onih pasmina koje imaju jednoslojnu kratku dlaku koja se ne linja, kao što ima npr. maltezer, yorkie, shih tzu, pudla, bichon, čivuava, jack russel terrier i vodeni psi."

Osim četki, novost u našem asortimanu je i Trixie set za šišanje s usisavačem za krzno! Jednostavan je za korištenje i uvelike će ti olakšati njegu krzna svog najboljeg prijatelja jer istovremeno šiša i usisava. U setu dolazi pet nastavaka: mekana četka za njegu – uklanja otpalu dlaku i manju prljavštinu s krzna ljubimca; četka za čišćenje presvlaka – uklanja dlaku ljubimca s odjeće, kauča, tepiha i sličnih površina, a može se koristiti i za čišćenje šapa psa; četka za uklanjanje poddlake – učinkovito uklanja površinsku otpalu dlaku, ali i opuštenu poddlaku; suženi nastavak za uske prostore – izvrstan za čišćenje teško dostupnih mjesta kao što je prostor između jastuka kauča ili kreveta; električna mašinica – za fino podrezivanje dlake kućnih ljubimaca i istovremeno usisavanje ošišane dlake u spremnik.

Može se koristiti kod svih vrsta krzna, osim oštrodlakih pasmina kao što su terijeri. Mašinica dolazi s češljevima za pričvršivanje (3, 9, 12, 18 i 24mm) te s vlastitim gumbom za pokretanje tako da se lakše kontrolira paljenje i gašenje. Nožići su oštri pa treba biti oprezan prilikom manipulacije, a da bi zadržali svoju oštrinu nikad ih ne dovodi u kontakt s vodom već održavaj i podmazuj uljem koje možeš kupiti zasebno. Jačina usisavanja ima 3 razine: niska, srednja i visoka usisna snaga te ju možeš prilagoditi prema potrebi. Preporučujemo ti započeti s najnižom razinom, odnosno najslabijom jer usisavač buči pa privikavaj ljubimca postepeno na zvuk. Najbolje je upaliti usisavač prvih 2-3x samo pored ljubimca da se upozna sa zvukom i izgledom usisavača kako bi izbjegli stres ili strah tijekom njegovanja.

Naoružaj se poslasticama i pohvalama jer će sve to olakšati privikavanje, a kasnije bezbrižniju njegu dlake! Potrebno je biti oprezan s rubovima nastavaka s obzirom da su oštri kako nebi ozlijedili kožu ljubimca te kako bi se izbjegle sitne posjekotine. Prije upotrebe svakako je važno detaljno proučiti uputstva za primjenu kako bi uljepšavanje zaista bilo sigurno i bezbrižno iskustvo i za tebe i za čupavca! 

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.