Dentalne poslastice za zdrave zube

Baš kao što je za ljude važno dva puta godišnje posjetiti stomatologa, važno je i redovito održavanje i njegovanje oralne higijene naših ljubimaca.

Dentalne poslastice za zdrave zube

Oralna higijena ljubimaca često je zanemarena tema, a zdravlje njihovih zuba može imati velik utjecaj na njihovu opću dobrobit. Baš kao i kod ljudi, njihovi zubi i desni mogu se suočiti s problemima kao što su plak i kamenac, što može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema ako se ne liječe. Nastavi čitati ako želiš saznati sve o tome kako održavati zube naših četveronožaca zdravima, što uzrokuje plak i kamenac te koje vrste dentalnih poslastica mogu pomoći u održavanju čistoće i zdravlja njihovih zuba!

"Plak je ljepljivi film koji se stvara na zubima kada se ostaci hrane kombiniraju s bakterijama. Ako se plak ne uklanja, s vremenom se stvrdnjava i pretvara u kamenac. Kamenac je puno teže očistiti, tj. ukloniti, i dugoročno će uzrokovati bolesti desni, neugodan zadah i moguć gubitak zuba."

Prehrana naših najboljih prijatelja u tome igra ključnu ulogu. Meka i vlažna hrana češće se lijepi za zube i ostaje na njima, samim time omogućava bakterijama da se razmnože. Suha hrana održava zube čistima jer ju ljubimac mora žvakati te se prilikom žvakanja djelomično skidaju naslage sa zuba. Zbog toga suha hrana treba biti baza prehrane, a mokra (konzerve, vrećice, kuhano) samo dodatak da se ljubimac povremeno zasladi.

U prirodi, divlje životinje (npr. vukovi i lavovi) nemaju pristup četkicama za zube ili pastama već one prirodno održavaju svoje zube žvakanjem tvrde, čvrste hrane poput kostiju i tvrdih vlakana iz biljaka. Na taj način uklanjanju naslage i održavaju zube čistima. Naši kućni ljubimci ne jedu sirove kosti svaki dan pa im je potrebna dodatna pomoć u održavanju oralne higijene. Osim suhe hrane, postoji još nekoliko trikova kojima im možemo pomoći u održavanju higijene usne šupljine. 

Četkica, pasta za zube i četkanje je osnovna metoda koja uklanja plak sa zuba. Preporučujemo ti krenuti s četkanjem u što ranijoj dobi, postupno navikavajući ljubimca na manipulaciju s ustima i sam proces četkanja. U specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce možeš pronaći i četkice prilagođene korištenju kod naših krznenih prijatelja i posebne paste koje su sigurne za njih te često imaju okus koji im je privlačan, npr. piletina ili govedina, da ti olakša sam postupak. Ako je četkanje zuba u vašem kućanstvu iz nekog razloga neizvedivo, u pomoć uskaču dentalni gelovi! Dentalni gel namaži na desni ljubimca i ako uspiješ malo razmaži prstima, ako ne - gel će svejedno uspjeti prodrijeti do plaka i proširiti se po ustima te je svakako bolja opcija nego da ne koristiš ništa.

Osim pasta i gelova, za naše ljubimce već postoje i 'vodice za ispiranje', odnosno vodice za svjež dah. Tvoj ljubimac neće grgljati tu tekućinu (iako bi bilo fora!), već ćeš tu tekućinu stavljati svakodnevno u vodu za piće. Na taj način ljubimac će se hidrirati, ali i smanjivati broj bakterija u ustima i osvježavati dah. Uz suhu hranu kao bazu prehrane i jednostavno čiščenje zubi, izvrstan dodatak toj rutini bit će i dentalne poslastice! Ljubimci će se složiti – najlakši, najugodniji i najfiniji način održavanja dentalne higijene!

Izvor fotografije: Shutterstock

Dentalne poslastice dolaze u raznim oblicima, veličinama, teksturama i okusima. Prešane kosti su jedan primjer. Napravljene su najčešće od prešane goveđe kože ili prešanih biljnih vlakana, kao vegetarijanska opcija. Tvrde su strukture i pomažu u skidanju naslaga sa zuba. Drugi primjer su poslastice od goveđe kože. Ovog puta nisu prešane u oblik kosti nego dolaze kao spirale, ražnjići, razno razni štapići pa čak i oblik sladoleda. Treći primjer su sušene poslastice koje također imaju ulogu održavanja higijene usne šupljine. Tu nam spadaju sušene svinjske, goveđe ili zečje uši, sušene ribice, sušeni goveđi ili teleći grkljan, sušene goveđe žile, sušeni komadići goveđe kože, sušeni pileći vratovi, sušene janjeće nogice ili pak rogovi bivola. Postoje i kosti od pršuta koje također privlače ljubimce zbog mirisa, a istovremeno će zabaviti ljubimca i mehanički skidati plak.

Slažemo se s tobom - nazivi ne zvuče primamljivo, ali ovi proizvodi predstavljaju nusproizvod u prehrambenoj industriji, a psima su iznimno ukusni i korisni pa zašto ne bi konzumirali prirodne žvakalice? Naši kućni ljubimci, pas i mačka, su mesojedi i ove poslastice zadovolje njihove nutritivne potrebe, ali i podupiru zdravlje usne šupljine. Osim toga, ove dentalne poslastice, s obzirom da su tvrde, zahtijevaju duže žvakanje i igru pa pomažu i ako je životinja pod stresom ili treba neko vrijeme ostati doma sama. Ljubimac će se ovom poslasticom zabavljati, čistiti zube i još zadovoljiti mineralne potrebe. Naravno, tu su i razni 'dentastikovi' – dentalne poslastice posebne formulacije i  karakterističnog oblika koji ponovo pozitivno djeluje na higijenu usne šupljine jer se ljubimac mora potruditi da ju prožvače. Najčešće imaju i dodane enzime koji pomažu uklanjanju bakterija i razlaganju plaka te okus mentola za svjež dah.

Ove dentalne poslastice mogu nositi i rizik, zato je jako važno da uvijek daješ ove poslastice dok nadzireš ljubimce da bi spriječio gušenje! Također, važno je ne pretjerati s ovim poslasticama jer u prevelikim količinama mogu uzrokovati debljanje životinje, zatvor ili druge probavne smetnje. Ovisno o vrsti i uputama proizvođača, mogu se dati svakodnevno ili 2-3x/ tjedan

Osim dentalnih poslastica, tu su i dentalne igračke – igračke napravljene od gume koje su većinom namijenjene štencima u rastu dok mjenjaju zube, ali mogu koristiti i u odrasloj dobi jer će se ljubimac igrati i grickati igračku te samim time zadovoljiti svoju potrebu za žvakanjem i mentalnom stimulacijom. Izrađene su od trajnih materijala, a puno brazda, pukotina i izbočina opet će imati svrhu da pomognu skidati plak! 

"Baš kao što je za ljude važno dva puta godišnje posjetiti stomatologa, važno je i redovito održavanje i njegovanje oralne higijene naših ljubimaca. Redovito četkanje, kontrolni pregledi kod veterinara i povremena uživanja u dentalnim poslasticama pomažu ljubimcima zadržati zdrave zube i desni te sprječiti mnoge zdravstvene probleme. U konačnici, briga o zubima ljubimaca nije samo briga o njihovom osmijehu, već i o njihovom cjelokupnom zdravlju i sreći!"

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.